Amstelveen, 5 maart 2013

Mitsubishi Concept GR-HEV*

De Sport Utility Hybrid Truck

Mitsubishi Motors introduceert vandaag op de Genève Motor Show de geavanceerde concept GR-HEV Sport Utility Hybrid Truck. Een nieuwe hybride elektrische een-tons pick-up. Hiermee breidt Mitsubishi Motors zijn programma uit met een compleet aanbod van elektrisch aangedreven auto’s. Volledig elektrisch (EV), hybride elektrisch (HEV) of Plug-in Hybrid Electric (PHEV). Naast de concept GR-HEV beleeft ook de concept CA-MiEV op de Autosalon van Genève zijn wereldprimeur.

Keuze voor hybride
Een milieuvriendelijke EV kan pas succesvol zijn als deze aantrekkelijk is voor een groot publiek doormiddel van een compleet aanbod, verdeeld over de diverse segmenten. Van compacte auto’s tot grote SUV’s, allemaal volledig gebaseerd op schone technologie (EV, HEV of PHEV). De New Outlander PHEV bewijst al dat een D-segment crossover voor de lange afstand en een EV-aandrijflijn prima samengaan.

*Grand Runner-HEV

De logische volgende stap voor MMC, was de toepassing van een elektrische aandrijftechnologie voor een grotere, robuuste, sportieve auto, voor werk en ontspanning en voor nieuwe en bestaande markten. Dit was het basisidee achter de Concept GR-HEV: Mitsubishi Motors’ hybride (HEV) technologie, voor het eerst toegepast op een een-tons pick-up. Een auto waar veel vraag naar is in nieuwe markten en daarmee een export-bestseller voor Mitsubishi Motors. Om te beginnen in Europa, Mitsubishi’s belangrijkste markt (met meer dan 615.000 eenheden op 1,42 miljoen geëxporteerde auto’s vanuit Mitsubishi Motors Thailand, tussen 1992 en 2012).

Minder dan 149 g/km
Met dit nieuwe Dual Design voertuig introduceert Mitsubishi Motors een volledig nieuwe, gepatenteerde HEV-oplossing. De GR-HEV Sport Utility Hybrid Truck is uitgevoerd met een 2.5 liter Mitsubishi Clean Diesel motor en een aan de voorzijde gemonteerde elektromotor. Deze zijn gekoppeld aan een automatische transmissie – volledig elektronisch gestuurd – en een accupakket dat veilig is gemonteerd binnen het ladderchassis, extra beschermd door dwarsbalken.

Omdat de HEV-technologie eenvoudiger en goedkoper is dan die van een EV of PHEV, is deze auto bij uitstek geschikt voor de dagelijkse heavy duty eisen van pick-uprijders. Bovendien vormt hij het perfecte boegbeeld voor MMC’s groene doelstellingen wereldwijd, met een ambitieuze CO₂-uitstoot van slechts 149 g/km – veel lager dan het gemiddelde in zijn klasse.

Naast deze specifieke toepassing op een een-tons pick-up, biedt het combineren van een elektromotor aan een dieselmotor nog meer voordelen:
• Het direct beschikbare koppel van de elektromotor versterkt de acceleratie van de dieselmotor
• De motor verbetert het hoge koppel van de dieselmotor
• De acceleratie en het kruisen op hoge snelheid verloopt rustiger
• Lagere emissiewaarden van de dieselmotor

Deze combinatie levert bovendien wisselstroom (100V~240V) voor diverse toepassingen, als vervanging voor een aggregaat of voor bijvoorbeeld een lier van 100V. Ook is het mogelijk om korte afstanden volledig elektrisch aangedreven af te leggen.

De Concept GR-HEV maakt ook gebruik van Mitsubishi’s beproefde fulltime 4WD-technologie met Super All Wheel Control (S-AWC). Dit dynamische aandrijfsysteem zorgt altijd voor voldoende tractie en stabiele rijeigenschappen op elke ondergrond.

De speciaal voor de HEV ontwikkelde aandrijflijn is uitgevoerd met S-AWC om de aandrijf- en remkrachten optimaal naar elk wiel te verdelen, in elke aandrijfmodus (2L, 4H, 4HL, 4LL), ook onder lastige omstandigheden:
• Veiliger en optimale grip in modder, zand en op een besneeuwde ondergrond, omdat S-AWC direct reageert op het gaspedaal en remkracht optimaal verdeelt naar alle wielen.
• Elektronische aansturing van het koppel, voor directe respons op het gaspedaal en uitstekende off road prestaties.
• Meer stabiliteit bij het trekken van een aanhanger of caravan.

Geavanceerd
Robuust, stijlvol en breed inzetbaar. Deze 4WD Sport Utility HEV Truck werd ontwikkeld als een concept-opvolger in een lange reeks een-tons pick-up trucks van Mitsubishi Motors – van de oorspronkelijke Forte/L200 uit 1978, tot de Triton/L200 van vandaag. Stuk voor stuk successen in hun tijd, niet in de laatste plaats door hun fraaie design.

De Concept GR-HEV zet deze traditie voort met robuuste, aerodynamische stijlelementen, waarmee hij zich onderscheidt van de meer hoekige auto’s die gangbaar zijn in dit segment.

Tegelijk is MMC Design erin geslaagd met de 5,42 meter lange pick-up met dubbele cabine een zeer krachtige uitstraling neer te zetten, met vanaf de koplampen scherp getekende flanken en een dynamische taillelijn.

Voortbordurend op een thema dat voor het eerst gestalte kreeg op de Triton/L200, heeft de Concept GR-HEV een karakteristieke pick-upuitstraling. De laadbak sluit vloeiend aan op de cabine en dit effect word visueel versterkt door de J-lijn, waardoor de auto een uitgebalanceerd geheel vormt

Verder naar achteren komen de kenmerkende vormen van de cabine terug in de laadbak en andere carrosseriedelen. Dit komt tot uiting in de wijde, open wielkasten met hun trapeziumvorm (de asymmetrische, vlakke vorm suggereert beweging), de fraai gevormde achterklep en in de helix-achterlichtunits. De diamantvormige LED-verlichting hierin versterkt de premium uitstraling van deze fraaie pick-up.

De fraaie styling loopt door in de daklijn, die met twee verlengde, in lak gespoten sierlijsten wordt geaccentueerd. Gebogen over de cabine lopen ze aan weerszijden door tot in de laadbak en vormen ze een aerodynamische omlijsting van het backlight.

De geïntegreerde afdekklep van de laadbak sluit naadloos aan op de contouren van de auto. Aan de voorzijde vallen de lamellen van de grille op, die uit koper gefreesd lijken om het drie diamanten-logo te beschermen. Verder versterken de diamantvormige koplampen het brede, robuuste front van de auto. Als finishing touch is de Concept GR-HEV uitgevoerd met dynamische 3-spaaks lichtmetalen velgen met Mitsubishi-logo op de naafkap.

De technische specificaties van de GR-HEV vindt u in de bijlage. Voor beeldmateriaal van de Mitsubishi Concept GR-HEV op de Autosalon van Genève verwijzen wij u graag naar: www.mitsubishi-motors-at-2013-geneva-motor-show.com

Mitsubishi Motor Sales Nederland B.V., Tamara Oostveen, PR Officer
Bovenkerkerweg 6-8, 1185 XE Amstelveen. Email: oostveen@mmsn.nl
Telefoon: 020-4056845, www.mitsubishi-motors.nl