Amstelveen, 5 maart 2013

Mitsubishi Concept CA-MiEV*

De EV voor de stedelijke omgeving

Mitsubishi Motors breidt zijn programma uit met een compleet aanbod van elektrisch aangedreven auto’s. Volledig elektrisch (EV), hybride elektrisch (HEV) of Plug-in Hybrid Electric (PHEV). Op de Autosalon van Genève 2013 neemt het merk een voorschot op de nabije toekomst, met twee concept cars die naast de New Outlander PHEV hun wereldprimeur beleven. Een daarvan is de volledig elektrische Concept CA-MiEV.

Al bij de ontwikkeling van de eerste elektrisch aangedreven voertuigen in 1966, was de afdeling R&D van Mitsubishi Motors Corporation ervan overtuigd dat elektrische voertuigen (EV) zouden moeten uitgroeien tot duurzame producten. Een visie die vandaag de dag wordt onderschreven door de zorg over de opwarming van de aarde.

Sinds de baanbrekende i-MiEV in 2009 en MMC’s eigen doelstelling van 20% EV-auto’s in 2020, heeft Mitsubishi Motors al grote stappen voorwaarts gemaakt. De compleet nieuwe Outlander Plug-in Hybrid Electric Vehicle (‘PHEV’), met zijn innovatieve Dual Design ontwerp, is hiervan een aansprekend voorbeeld.

Voorbeeldfunctie
Drie jaar feedback sinds 2009 van i-MiEV-rijders wereldwijd en voortdurende verbetering van accutechnologie en de elektrische aandrijflijn zijn de basis voor deze EV. Volgens MMC is deze nieuwe generatie compacte EV zoals de Concept CA-MiEV hét antwoord op schoon rijden in een stedelijke omgeving.

Nog voordat er sprake was van concrete productieplannen, gold deze concept car al als een voorbeeld voor de diverse technologieën die MMC op de middellange en lange termijn wil introduceren over het gehele modellenaanbod wereldwijd.

Sterker nog, deze demonstratieauto is gebaseerd op de nieuwe generatie EV-systemen en heavy duty accu’s. Door zijn lage gewicht en geavanceerde aerodynamica bedraagt zijn actieradius 300 km (wat overeenkomt met de afstand die een gemiddelde Europese automobilist per week aflegt**), ideaal voor dagelijks vervoer in stedelijk gebied en daarbuiten. De auto beschikt verder over nu al inzetbare innovatieve voorzieningen, zoals draadloze, elektromagnetische oplaadtechnologie en aan een smartphone te koppelen functies.

*Compact & Advanced technology-MiEV
** Gemiddeld aantal gereden kilometers in Europa: 14.000 km/jaar (bron: ACEA)

Cw van 0,26
De Concept CA-MiEV is Mitsubishi Motors’ eerste echte concept car in jaren. Dit mag worden gezien als de intentie om alle verworven ontwikkelingskennis terug te voeren in het bedrijf en om nog beter aan de vraag van de klant wereldwijd te kunnen voldoen.

De eerste producten van MMC’s laatste ontwerpcyclus (met de baanbrekende Outlander PHEV met 44 g/km, de lichtgewicht Global Small met 92 g/km, etc.) geven de weg aan die Mitsubishi Motors is ingeslagen. Een lijn die consequent zal worden gevolgd met de ontwikkeling van nieuwe generaties technologieën de komende jaren.

Design speelt daarin beslist geen ondergeschikte rol, met de nadruk op aerodynamische prestaties. Na de Cw-waarde van 0,27* voor de Global Small, een record in zijn klasse, neemt de 5-deurs Concept CA-MiEV het stokje over met een Cw-doelstelling van 0,26.

Met zijn gladde stroomlijn zet de wigvormige Concept CA-MiEV nieuwe maatstaven wat betreft aerodynamica voor compacte auto’s. Dit geldt voor zijn hele carrosserie, tot en met de ongebruikelijk gevormde daklijn, met de taps toelopende profilering aan de achterzijde.

De Concept CA-MiEV is niet alleen bijzonder zuinig (volledig vlakke bodem, achteruitkijkcamera’s in plaats van spiegels, minimale luchtinlaten, een diffuser achter,…), zijn vormgeving telt tal van opvallende details. Van de boemerangvormige koplampen en achterlichten, tot de oplopende flanklijn tot boven de achterwielkasten. Dit is een krachtig stijlelement, met het effect van een voorwaartse beweging.

*EU-specificaties

Heavy duty
Voor de aandrijving van de Concept CA-MiEV introduceert MMC een nieuwe generatie zuinige, efficiënte aandrijflijnen, waaronder:

  • All-in-One geïntegreerde krachtbron (80 kW-motor + inverter + oplader) – voor optimaal energiemanagement en ruimte- en gewichtsbesparing.
  • Compact en vlak accupakket – voor ruimtebesparing (in het bijzonder voor latere toepassingen, zoals een range extender) en een langere levensduur.
  • Draadloze, elektromagnetische oplaadtechnologie – voor gebruiksgemak bij het opladen, zoals gezamenlijk aangekondigd in september 2011* door WiTricity Corporation, IHI Corporation en Mitsubishi Motors Corporation. Momenteel in onderzoeks- en testfase.
  • Heavy duty lithium-ion-accu’s – voor optimale energie-efficiency en ruimtebesparing (capaciteit 28 kWh).

*http://www.mitsubishi-motors.com/publish/pressrelease_en/corporate/2011/news/detailb927.html

Verbonden
Ruim, gestroomlijnd, lichtgewicht en zuinig. Met een toekomstige elektrische auto zoals de Concept CA-MiEV – maar ook een toekomstige Mitsubishi ICE, HEV of PHEV – ben je dankzij de juiste infrastructuur altijd verbonden met de rest van de wereld, door functies die aan een smartphone te koppelen zijn zoals;

  • Automatische e-mail bij diefstal
  • Automatisch internettelefoneren in geval van nood
  • Afstandsbediening (motor starten/blokkeren, alarm, portiervergrendeling,…)
  • Dataoverdracht (routekaarten,…) van smartphone naar in-car systeem
  • Energiemonitoring op afstand of voorverwarmen van EV’s en PHEV’s (reeds leverbaar op de Outlander PHEV)

De technische specificaties van de CA-MiEV vindt u in de bijlage. Voor beeldmateriaal van de Mitsubishi Concept CA-MiEV op de Autosalon van Genève verwijzen wij u graag naar: www.mitsubishi-motors-at-2013-geneva-motor-show.com

Mitsubishi Motor Sales Nederland B.V., Tamara Oostveen, PR Officer
Bovenkerkerweg 6-8, 1185 XE Amstelveen. Email: oostveen@mmsn.nl
Telefoon: 020-4056845, www.mitsubishi-motors.nl