Amstelveen, 19 juni 2015

Nieuwe Outlander PHEV rijdt rally van Baja Portalegre

500 kilometer non-stop over Portugees off-road-parcours

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) neemt deel aan de negende race van de FIA Cross Country Rally World Cup: de Baja Portalegre 500. Aan de start van de loodzware rally in Portugal verschijnt een gemodificeerde Mitsubishi Outlander PHEV. Het enige Twin Motor 4WD-productiemodel van dit moment wordt bestuurd door meervoudig Dakar-winnaar Hiroshi Masuoka. Met de deelname aan de rally demonstreert MMC de betrouwbaarheid en offroad-capaciteiten van de plug-inhybridetechniek.

Het rallyteam dat aan de Baja Portalegre 500 deelneemt, wordt vrijwel geheel gevormd en geleid door experts van MMC. Fabrieksrijder Hiroshi Masuoka die zowel in 2002 als in 2003 de Dakar Rally won, speelt ook een rol als teamcaptain. Yasuo Tanaka, Technical Director bij MMC’s EV Component Research Department, is teammanager en heeft zijn vier beste engineers op dit project gezet.

Uitdagende rally
De 29ste editie van de prestigieuze Baja Portalegre 500 vindt plaats van 22 tot en met 24 oktober 2015. De rally wordt sinds de oprichting in 1987 georganiseerd door de Portugese Automobile Association en voert over een 500 kilometer lang onverhard parcours. De Baja Portalegre 500 staat bekend als een zware race, aangezien de route non-stop met zeer hoge snelheden wordt afgelegd. Betrouwbaarheid, snelheid en efficiency zijn van doorslaggevend belang voor een overwinning. Deze rally wordt dan ook gezien als een belangrijke ‘opwarmer’ voor de wereldberoemde Dakar Rally.

Diverse aanpassingen
De rallyversie van de Mitsubishi Outlander PHEV is op diverse punten aangepast om te voldoen aan de eisen van de FIA. Zo is hij uitgerust met een rolkooi en andere additionele veiligheidsvoorzieningen. Voor optimale prestaties in het terrein is de Outlander PHEV voorzien van een aangepaste wielophanging, een grotere bodemvrijheid en speciale rallybanden. Tevens is het vermogen van de motor en de generator verhoogd. De elektronisch aangestuurde vierwielaandrijving (S-AWC) is geprogrammeerd voor extra tractie op onverharde ondergrond. De batterij is echter identiek aan die van de productieversie.

‘Zeer gedreven’
“De Mitsubishi Outlander PHEV ontving lovende kritieken in Japan en Europa voor zijn comfortabele en stabiele rijeigenschappen dankzij de Twin Motor 4WD-aandrijflijn”, zegt Hiroshi Masuoka. “In de Baja Portalegre 500 gaan de deelnemers tot het uiterste om de 500 kilometer lange rally, afgezien van een pitstop van circa 20 minuten, non-stop te voltooien. Voor een PHEV worden de betrouwbaarheid en de prestaties van de motoren en de batterij flink aan de tand gevoeld. Ik ben zeer gedreven om het grote deelnemersveld van de Baja Portalegre 500 te verrassen met het enorme potentieel van de Mitsubishi Outlander PHEV. Met de steun van MMC gaan we voor een eindnotering in de top van het klassement. Met onze deelname willen wij de voordelen van de geoptimaliseerde EV-componenten in combinatie met de geavanceerde 4WD-technologie demonstreren. Ook belangrijk is het verzamelen van data voor de continue verbetering van productieauto’s.”

Outlander PHEV ook in Asia Cross Country Rally
Behalve in de Baja Portalegre 500 gaat de Mitsubishi Outlander PHEV ook opnieuw de strijd aan in de FIA Asia Cross Country Rally, die van 8 tot en met 14 augustus 2015 wordt gereden. Het deelnemende rallyteam Two & Four Motor Sports wordt net als de afgelopen twee edities ondersteund door MMC in de vorm van voertuigconstructie en het beschikbaar stellen van ingenieurs. De twintigste editie van de Asia Cross Country Rally start in Chiang Mai in Thailand en voert via een 2.500 kilometer route dwars door de Aziatische jungle. Team Two & Four Motor Sports en MMC gaan voor de derde achtereenvolgende overwinning in de klasse voor elektrisch aangedreven voertuigen.

Partners
dSPACE Japan K.K.
Endless Advance Co., Ltd.
GS Yuasa Corporation
MEIDENSHA CORPORATION
Mitsubishi Motors Dealers Association
Mitsubishi Corporation
Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK LINE)
RECARO Japan Co., Ltd.
Sumitomo Rubber Industries, Ltd.
TEIN, Inc.
Tsuchiya Co., Ltd.
Work-design Co., Ltd.