Amstelveen, 17 november 2015

Mitsubishi Outlander PHEV klaar voor grote crosscountryrally’s

Plug-inhybride SUV toont zijn betrouwbaarheid tijdens loodzware rally in Portugal

Mitsubishi Motors heeft de Outlander PHEV klaar voor de toekomst. Niet alleen voor dagelijks gebruik, maar ook voor het zware rallywerk. Dat heeft de deelname van de plug-inhybride SUV onlangs bewezen tijdens een rally in Portugal, de Baja Portalegre 500. Ervaring opdoen en zo veel mogelijk data verzamelen om die te kunnen toepassen op Mitsubishi rally- én productieauto’s was de belangrijkste drijfveer voor Mitsubishi Motors’ deelname met de Outlander PHEV.

Serieus rallywapen
De PHEV Racer oogt als een serieus rallywapen – en dat is het natuurlijk ook. Maar de aandrijflijn is vrijwel gelijk aan die van de Outlander PHEV die bij elke Mitsubishi-dealer te koop is. Voor de Baja Portalegre 500 van dit jaar zette Mitsubish Motors in op de betrouwbaarheid van de Outlander PHEV. De auto heeft bovendien het grote voordeel dat het maximumkoppel van de elektrische aandrijving continu beschikbaar is.
De Baja Portalegre 500 vindt jaarlijks plaats en wordt beschouwd als prima voorbereiding op de Dakar Rally. Mitsubishi Motors prepareerde voor de Baja Portalegre 500 een Outlander PHEV om aan te tonen dat de plug-inhybride elektrisch aangedreven auto ook voor dergelijke rally’s is te gebruiken. De PHEV Racer werd bestuurd door Hiroshi Masuoka, meervoudig winnaar van de Dakar Rally en de prestigieuze bergrace op Pikes Peak in de Verenigde Staten. Masuoka heeft veel prijzen gewonnen met Mitsubishi Motors.

Een uitstekend begin, een goede finish
Met de uitstekende prestaties in de twee etappes op de eerste wedstrijddag gaf de PHEV Racer zijn visitekaartje meteen af. Soepel en snel reed de rallyauto over het parcours. Dat het in de crosscountryrally in het zuidoosten van Portugal niet allemaal van een leien dakje zou gaan, lag gezien de omstandigheden echter voor de hand.
De derde etappe op zaterdag begon veelbelovend, maar met een technisch mankement moest de PHEV Racer terug naar de service crew. Aangezien de rallyauto technisch vrijwel overeenkomt met de productieversie van de Outlander PHEV, moest voor vervangende onderdelen snel een tweede Outlander PHEV gevonden worden. Dat lukte en binnen de kortste keren had de crew de nodige elektrische onderdelen en zekeringen overgezet op de PHEV Racer. De auto kon de rally voortzetten tot de finish.

Doelstellingen gehaald
Daarmee had Mitsubishi Motors het doel van deelname aan de Baja Portalegre 500 bereikt: laten zien dat de Outlander PHEV de toekomst heeft, zowel op de openbare weg als in (crosscountry)rally’s. Bovendien heeft Mitsubishi Motors weer data verzameld die het kan toepassen bij verdere ontwikkelingen en verbeteringen.
Hiroshi Masuoka legde met de PHEV Racer de Rally Baja Portalegre 500 – 670 kilometer lang, waarvan 440 kilometer speciale proeven – af in 11 uur, 45 minuten en 47 seconden. Daarmee eindigde het team als 47e in een startveld van meer dan driehonderd deelnemers.

Meer achtergrond over Mitsubishi Motors en de trotse geschiedenis in het rally rijden is te vinden op: Mitsubishi-motors.nl/rally-rijden-zit-in-ons-dna.