Amstelveen, 11 december 2012

Mitsubishi opent orderboek voor revolutionaire Outlander Plug-in-Hybrid EV

Mitsubishi Motors start met het aannemen van klantenorders voor de elektrisch aangedreven Outlander Plug-in-Hybride EV (PHEV). Volgend jaar mei begint de productie voor Europa waarna de auto medio juli in de showrooms verschijnt. De definitieve Europese homologatie moet nog plaatsvinden maar geïnteresseerden kunnen hun Outlander PHEV nu alvast bestellen bij de Nederlandse Mitsubishi dealers.

“Voor ons is het inderdaad ongebruikelijk vroeg om echt bestellingen aan te nemen”, aldus Marco de Lange, Managing Director van MMSN. “Het gaat weliswaar om een variant van de in september van dit jaar gelanceerde New Outlander, onderhuids is de auto natuurlijk wezenlijk anders. De serieproductie moet nog starten en de auto komt in januari in Japan op de markt. Sinds de onthulling, op de Parijse Autosalon in september van dit jaar, krijgen we echter zoveel aanvragen van consumenten, ook via leasemaatschappijen, dat we besloten hebben om nu alvast klantenorders aan te nemen.”

De vraag wordt in sterke mate beïnvloed doordat de CO2-uitstoot minder dan 49gram bedraagt. Hierdoor valt de Outlander PHEV in de zakelijk interessante 0%-bijtelling categorie. Ook is de Outlander PHEV vrijgesteld van wegenbelasting en komt het model in aanmerking voor diverse subsidieregelingen. Daarnaast biedt de auto wel gewoon plaats aan 5 personen, heeft deze een gecombineerde actieradius van bijna 900 kilometer, vierwielaandrijving en mag maar liefst 1.500 kg trekken. Deze combinatie van eigenschappen maakt de Outlander PHEV tot een uniek aanbod.

Plug-in Hybrid EV
De Outlander PHEV is ’s werelds eerste Family-Crossover PHEV en daarmee een ideale mix van elektrisch rijden en het gebruiksgemak van een ruime gezinsauto. In de basis is de Outlander PHEV een elektrische auto met zeer geavanceerde techniek.

Specifieke eigenschappen Outlander PHEV:

 • Speciaal getunede 2.0 liter benzinemotor voor zuinig rijden buiten het EV bereik met directe aandrijftechnologie
 • Twee 60kW elektromotoren (één op de vooras en één op de achteras)
 • S-AWC vierwielaandrijving met Active Yaw Control technologie voor extreme stabiliteit en ‘cornering performance’
 •  70 kW generator die zowel het accupakket kan laden als de elektromotoren van energie kan voorzien
 • Ruim interieur met 5 zitplaatsen en groot laadvermogen
 • Maximaal 1.500 kg trekgewicht
 • Zeer stil interieur door EV-drive en extra geluidsisolatie
 • Rijbeleving van een voertuig met geavanceerde automatische transmissie
 • Superieure samenwerking van alle aandrijfcomponenten maken deze Outlander PHEV een compromisloze auto die in het dagelijks gebruik zal overtuigen en geen beperkingen heeft.
 • Snellaad-mogelijkheid (Quick Charger).

EV
Ondanks de aanwezigheid van een verbrandingsmotor beschouwt en presenteert Mitsubishi de auto als een EV. Met een volgeladen accupakket bedraagt de elektrische actieradius meer dan 60 km, voor de meeste mensen is dat voldoende om woon-werkverkeer dus volledig elektrisch af te leggen. Ook is elke Outlander PHEV standaard uitgerust met de mogelijkheid tot snelladen, eveneens uniek voor een PHEV. De verwachting is dat het aantal snelladers in Nederland snel zal worden uitgebreid waardoor je ook werkelijk zoveel mogelijk kilometers elektrisch zult kunnen afleggen. Ook betekent dit dat het verbruik in de praktijk gunstiger kan uitpakken dan de, volgens de Japanse meetcyclus, opgegeven 1 op 67 (l/km).

4WD
De Outlander PHEV is standaard voorzien van vierwielaandrijving (S-AWC) door middel van twee 60kW elektromotoren (één op de vooras, één op de achteras). Dit elektrische S-AWC systeem met Active Yaw Control zorgen voor een superieure wegligging. Daarnaast is er de keuze om met de 4WD lock modus de  aandrijving 50:50 te verdelen over de voor- en achteras.

De voeding van de elektromotoren komt uit een 300V Lithium-ion accupakket met een capaciteit van 12kWh. Met de standaard laadkabel kan dit pakket in ongeveer 6 uur worden opgeladen. Daarnaast beschikt de auto over een 2.0 liter benzinemotor die, gekoppeld aan een 70kW generator, beide elektromotoren van stroom kan voorzien. Dankzij deze benzinemotor is de maximale rijafstand onbeperkt, zolang er brandstof aan boord is. Onder bepaalde omstandigheden zal de brandstofmotor, middels een slimme koppeling, ook een directe verbinding maken met de vooras.

Deze aandrijflijn, de gewichtsverdeling (voor/achter van 55%/45%) in combinatie met een lager zwaartepunt (-/-30mm t.o.v. normale Outlander), staan garant voor een stabiel en veilig weggedrag.

De Outlander PHEV is niet voorzien van een versnellingsbak, conventionele dynamo en startmotor. De brandstofmotor wordt, indien noodzakelijk gestart met de gekoppelde generator. De starttijd is zo kort dat hierdoor het conventionele startgeluid niet hoorbaar is. De Outlander PHEV is voorzien van een ‘Drive-Selector’ waarmee de berijder bepaald of voor- of achteruit wordt gereden.

De aandrijflijn werkt volledig automatisch en de bestuurder hoeft geen drive-mode te selecteren. De Outlander PHEV kent weliswaar drie drive-modes echter is de auto zo ontwikkeld dat altijd de meest efficiënte aandrijfmodus wordt gekozen.

 • Pure EV mode: hierin wordt 100% elektrisch gereden, met een maximale rijafstand van meer dan  60km en een maximale snelheid van 120 km per uur.
 • Series Hybrid Mode: hierin zorgt de benzinemotor voor de stroom die nodig is om de elektromotoren te laten functioneren. Deze drive mode zal zich voordoen bij bijvoorbeeld een lage SOC (State Of Charge: energieniveau van het accupakket) of bij bijvoorbeeld krachtig accelereren. Er is in deze modus dus géén directe aandrijving aan de voorwielen door de verbrandingsmotor. Het activeren van de series hybrid-mode is afhankelijk van de SOC van het accupakket en het gevraagde vermogen.
 • Parallel Hybrid mode: In deze modus zal de benzinemotor rechtstreeks de voorwielen aandrijven. Bovendien zal de achterste elektromotor een gering koppel op de achteras overbrengen. Hier werken de verbrandingsmotor en de elektromotor dus parallel aan elkaar. Bij acceleratie zal de elektromotor aan de voorzijde ook worden geactiveerd en zal het koppel van de achterste elektromotor worden verhoogd voor een vloeiende en krachtige acceleratie. Bij constante snelheid zullen verbrandingsmotor en achterste elektromotor weer zo efficiënt mogelijk samenwerken. Deze modus zal in de praktijk voornamelijk voorkomen bij hogere snelheden (bijvoorbeeld lange afstandsrit op snelweg). De parallelle modus kan inschakelen tussen de 55km/h en 125km/h, inschakeling is afhankelijk van de SOC en gebruiksomstandigheden.

Charge & Save Modi
Met de Charge-modus bestaat de mogelijkheid om tijdens het rijden het accupakket tot maximaal 80% op te laden met de generator. Ook is het mogelijk om met de Save-modus de accucapaciteit stabiel te houden op bijvoorbeeld 50%.

Beide opties, te bedienen met de druktoetsen onder de drive-selector op de middenconsole, zijn bedoeld om op een later moment voldoende of meer accucapaciteit beschikbaar te hebben om in de Pure EV mode te kunnen rijden. Bijvoorbeeld om in de nabije toekomst in milieuzones EV-only te kunnen rijden.

Prestaties en verbruik
De belangrijkste prestaties en verbruikscijfers (volgens de Japanse JC08 testcyclus) worden hieronder weergegeven (onder voorbehoud van definitieve Europese homologatie, welke in het voorjaar van 2013 wordt verwacht):

 • Gecombineerde CO2 emissie: < 49 gram
 • Actieradius elektrisch: circa 60 km
 • Gecombineerde actieradius elektrisch en benzine: circa 897 km
 • Gemiddeld gecombineerd brandstofverbruik: ongeveer 67 km per liter (indicatie JC08 homologatiewaarde, EU waarde nog niet definitief vastgesteld) Maximum snelheid elektrisch: 120~125 km per uur
 • Topsnelheid: elektronisch gelimiteerd op 170 km per uur
 • Ledig gewicht: (±) 1.800 kg
 • Trekgewicht: 1.500 kg (geremd)

Uitrusting
De Outlander PHEV is altijd voorzien van 5 zitplaatsen en wordt leverbaar in drie uitvoeringen: Intense+, Instyle en Instyle+.

Standaard beschikt elke Outlander PHEV over de volgende uitrusting:

 • Standaard Super All Wheel Control (S-AWC) twin motor vierwielaandrijving met Active Yaw Control (AYC)
 • Dual charger aansluiting: – Normaal laden: 230V Schuko laadkabel (standaard) of Mennekes laadkabel (optie) – Snelladen: Middels aansluiting op een snellader kan, afhankelijk van de SOC (Stat of Charge),  in ongeveer 10 tot 20 minuten het accupakket tot 80% worden geladen.
 • PHEV drive-selector met Charge/Save druktoetsen en regeneratieve-rem-selectie
 •  Flippers aan de stuurkolom voor het instellen van de mate van rem-energie terugwinning
 • Unieke 18” lichtmetalen PHEV velgen met gepolijste afwerking
 • Onderkant bumpers en dorpels in carrosseriekleur
 • PHEV LED achterlichten met speciale lens
 • Gesloten PHEV grille en chromen sierlijst in de voorbumper
 • Outlander PHEV badge aan de achterzijde
 • Plug in Hybrid EV badge op de voorschermen
 • Uniek metercluster met power-meter (ipv toerenteller) en display, waarop o.a. de aandrijfmodus, rijafstanden (elektrisch en brandstof) en accucapaciteit wordt weergegeven.
 • AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System): een akoestische waarschuwing voor voetgangers en fietsers.

Elke Outlander PHEV heeft verder standaard o.a.: Xenon koplampen, Keyless Operation Systeem, Rockford Fosgate premium audiosysteem, rear view camera en bluetooth handsfree carkit met bluetooth audiostreaming.

De Outlander PHEV INSTYLE heeft de volgende meeruitrusting:

 • Mitsubishi Remote Control, afstandsbediening door middel van een iOS app of Android app. De klant kan via een iOS of Android apparaat (bijvoorbeeld iPhone, iPad of Samsung Galaxy S3) de accu- en laadstatus aflezen. Verder is het mogelijk om met deze app bijv. de laadtimer in te stellen of de Automatic Climate Control te activeren. Dit systeem werkt via een rechtstreekse WiFi verbinding tussen mobiel apparaat en de auto.
 • Elektrische verwarming, zodat de auto ook zonder verbrandingsmotor verwarmd kan worden. Kan ook als standverwarming gebruikt worden tijdens het opladen van de auto.
 • Mitsubishi Multi Communication System (MMCS) met navigatie en uitgebreide EV informatie (o.a. energieflow, locatie laadpalen, accustatus)
 • Lederen bekleding met stoelverwarming vóór
 • Elektrisch verstelbare bestuurdersstoel
 • Elektrisch bedienbare achterklep
 • Elektrisch bedienbaar glazen schuif- / kanteldak met geïntegreerde zonwering
 • De Outlander PHEV INSTYLE+ heeft daarbovenop de volgende meeruitrusting:
 • DAB tuner (Digital Audio Broadcast) voor ontvangst van digitale radiozenders
 • Forward Collision Mitigation systeem
 • Adaptive Cruise Control
 • Lane Departure Warning

Laden
Er zijn verschillende manieren om het Lithium-Ion accupakket van de Outlander PHEV te laden:

 • Met een ‘gewone’ Schuko stekker, dit snoer zit standaard bij de auto. Door middel van de CCID box die tussen de stekker en de auto zit, wordt de maximale laadstroom afgeregeld tot maximaal 10 Ampère. Uiteraard is deze beperking om overbelasting van het stopcontact tegen te gaan. Op deze wijze laadt de batterij in ongeveer 6 uur op.
 • Mode 3 laden met een Mennekes stekker, dit snoer zit standaard in het Afleverpakket EV. Met het laadsnoer met deze stekker kan er veilig en sneller (maximaal 16 Ampère) worden geladen. Met dit snoer kan ook veilig worden geladen op publieke laadpunten. Met deze methode kan de PHEV in ongeveer 4 uur worden volgeladen.
 • Snelladen, deze aansluiting is standaard op alle versies. Hiervoor is geen snoer benodigd, aangezien deze onderdeel is van het snellaadstation. Momenteel kan op een beperkt aantal plaatsen volgens deze methode worden geladen. Door verschillende partijen worden plannen ontwikkeld om het aantal snellaadstations de komende jaren sterk te laten groeien.

Mitsubishi Motor Sales Nederland B.V. – Tamara Oostveen – PR & CRM Officer
Bovenkerkerweg 6-8 – 1185 XE – Amstelveen – Email: oostveen@mmsn.nl
Telefoon: 020-4056845 – www.mitsubishi-motors.nl