Amstelveen, 28 november 2011

Mitsubishi Motors stelt Vehicle 2 Grid technologie beschikbaar

Mitsubishi Motors Coöperator heeft in een officiële intentieverklaring kenbaar gemaakt dat zij als eerste OEM haar Vehicle 2 Grid technologie ter beschikking wil stellen ten behoeve van het Evander project in Nieuwengein om de ontwikkeling van slimme netten in Nederland te bevorderen.

Evander project

Binnen het Evander project bundelen diverse bedrijven hun krachten, met als doel om een slim elektriciteitsnetwerk te vervaardigen. Dit netwerk zou het mogelijk maken om de opwekking van lokaal opgewekte duurzame energie direct in te zetten voor verbruiksprocessen zoals;

– Energie opslag in elektrische voertuigen
– Mobiele en vaste opslagsystemen
– De onttrekking van energie uit deze opslagsystemen

Het slimme elektriciteitsnetwerk koppelt diverse bedrijven op het bedrijventerrein Liesbosch in Nieuwegein tot een zogenaamde prosumer coöperatie. Binnen deze prosumer coöperatie wordt geproduceerde en of opgeslagen energie niet alleen voor eigen gebruik ingezet, maar ook binnen de coöperatie onderling verhandeld of extern verkocht aan derden. Tekorten aan energie worden gezamenlijk als grootgebruiker ingekocht.

Het ultieme doel hierbij is om een over – en onderbelasting van het netwerk te voorkomen, door een capaciteitsplanning die zo optimaal mogelijk past op de beschikbare energiebehoefte. Dit met het oog op de toekomst waarin, het gebruik van elektrische voertuigen zoals de Mitsubishi I-MiEV zal toenemen en het elektriciteitsnet te maken krijgt met grote energievragen.
Mitsubishi Vehicle 2 Grid technologie

Vehicle-to-grid is een systeem (in ontwikkeling) waarbij plug-in elektrische voertuigen zoals de elektrische Mitsubishi I-MiEV en plug-in hybrides in de toekomst  kunnen communiceren met het stroomnet en over een eigen netcapaciteit beschikken. Aangezien de meeste auto’s geparkeerd staan (zo’n 95% van de tijd) kunnen de batterijen gebruikt worden om elektriciteit terug te laten stromen van de auto naar het elektriciteitsnet en terug.

Mitsubishi Motors Corporation heeft als doelstelling om voor 2015, maar liefst 8 elektrische en plug-in hybrides te presenteren, waaronder de  Concept PX-MiEV in 2013. Op de Mitsubishi-stand op de Tokyo Motorshow ( vanaf 3 tot 11 december) is het MiEV Café te vinden, een relaxruimte die van energie wordt voorzien door een ernaast geparkeerde, elektrisch aangedreven auto. De energie uit het voertuig wordt naar het café overgebracht via Vehicle 2 Grid technologie, die vermogens tot 1.500 Watt kan doorgeven. Deze apparatuur zal binnen een half jaar beschikbaar zijn voor de Japanse markt.

Mitsubishi Motor Sales Nederland B.V., Tamara Oostveen, PR & CRM Officer
Bovenkerkerweg 6-8, 1185 XE Amstelveen. Email: oostveen@mmsn.nl
Telefoon: 020-4056 845, www.mitsubishi-motors.nl