Amstelveen, 4 juli 2013

Mitsubishi Motors EV-team 1e en 2e in kwalificatie

Pikes Peak International Hill Climb 2013

Van 24 t/m 30 juni jl. vond in de Verenigde Staten de jaarlijkse Pikes Peak International Hill Climb (PPHIC) plaats. Tijdens de kwalificatiesessie van deze roemruchte heuvelklim klokten de Mitsubishi-rijders Greg Tracy en Hiroshi Masuoka met hun MiEV Evolution II de eerste en tweede tijd in de EV-klasse voor elektrisch aangedreven auto’s. Hiermee waren zij sneller dan alle andere EV-deelnemers, inclusief Nobuhiro Tajima met zijn snelle EV-prototype.

Standaard techniek

De MiEV Evolution II raceauto voor de PPIHC 2013 maakt gebruik van onderdelen voor standaard productieauto’s, ontwikkeld in samenwerking met de vaste toeleveranciers van Mitsubishi Motors. De auto is uitgerust met de nieuwste generatie EV-technologie, waaronder een heavy duty accupakket en verbeterde elektromotoren, die nog meer vermogen leveren. Het Mitsubishi Motors Team maakte dit jaar dankbaar gebruik van de waardevolle data die het tijdens de vorige editie van PPIHC had verzameld. Het resultaat hiervan waren onder meer beter stuur- en rijeigenschappen, dankzij toepassing van een quad-motor vierwielaandrijving (twee motoren voor en twee achter). Dit ontwerp betekende een verbetering ten opzichte van de MiEV Evolution van vorig jaar. De MiEV Evolution II maakt gebruik van dezelfde MMC S-AWC (Super-All Wheel Control) als in de Lancer Evolution.

Kwalificatie

Voor de kwalificatietraining wordt het circa 20 kilometer lange parcours van Pikes Peak opgedeeld in drie secties: hoog, midden en laag. Iedere deelnemer traint gedurende drie dagen op alle drie de secties. De race op zondag wordt gereden over de volle 20 kilometer, de kwalificatiesessies per klasse, over een van de secties. De kwalificatie voor de EV-klasse werden verreden op 27 juni. Na afloop vaste teamcaptain en rijder Hiroshi Masuoka zijn run als volgt samen: “Vorig jaar crashte ik nog in de lage sectie. Ik moet mij op dit gedeelte nog altijd verbeteren. Het kostte me enige tijd om onder de 4 minuten te duiken, maar in mijn laatste run kwam ik uit op 3 minuten en 57 seconden, waar ik heel tevreden over ben. De auto doet het fantastisch en ik heb dan ook niets aan de set-up gewijzigd. Ik dank het team voor de uitstekende afstelling van de auto en alle fans die ons steunen. Ik zal blijven pushen om het uiterste uit de auto te halen.”

Pole position

Greg Tracy voegde hier aan toe: “Geweldig dat ik de snelste tijd (3 minuut 56) heb gereden in de EV-klasse. Dankzij die pole position mag ik de startvolgorde tijdens de racedag bepalen. Dit kan een groot voordeel zijn, zeker bij wisselende weg- en weersomstandigheden. De auto was nog beter dan tijdens de trainingen op dinsdag. Hij lag beter in de bochten en was gemakkelijker te sturen. Ik probeer dit nu vast te houden voor de race op zondag.”

Trendsetter

Met dit uitstekende resultaat van het Mitsubishi Motors Team geeft MMC nog eens aan dat het merk trendsetter is in de ontwikkeling van elektrisch aangedreven auto’s. Anders dan deelnemers met prototyperacers, is het ontwikkelings- en testwerk met de Mitsubishi MiEV Evolution II volledig gericht op toepassing van deze technologie in Mitsubishi-modellen voor dagelijks gebruik. De resultaten hiervan zijn nu al zichtbaar bij de Mitsubishi-dealer, zoals met de succesvolle Outlander HPEV.

Kwalificatietijden EV-klasse

Positie Rijder Voertuig Tijd
1 Greg Tracy MiEV Evolution II 3 min 56 sec 287
2 Hiroshi Masuoka MiEV Evolution II 3 min 57 sec 777
3 Nobuhiro Tajima Pikes Peak Special 3 min 58 sec 189
4 Rod Millen TMG EV P002 4 min 04 sec 331
5 Janis Horeliks PP01 4 min 19 sec 488
6 Ikuo Hanawa HER-02 4 min 46 sec 789
7 Roy Richards Fit-EV 5 min 28 sec 018

Aan de race op zondag 30 juni namen dit jaar 63 auto’s deel, verdeeld over diverse klassen. Hiroshi Masuoka en Greg Tracy behaalden over het volledige parcours respectievelijk de 13e en 14e plaats algemeen. In de EV-klasse moesten zij alleen Nobuhiro Tajima voorlaten, die met een prototype reed.

Mitsubishi Motor Sales Nederland B.V., Tamara Oostveen, PR & CRM Officer
Bovenkerkerweg 6-8, 1185 XE Amstelveen. E-mail: oostveen@mmsn.nl
Telefoon: 020-4056845, www.mitsubishi-motors.nl