Amstelveen, 28 februari 2011

Mitsubishi concept- Global Small

De ‘e-compact’

Na ‘Project Global’ in de C/D-segmenten*, zoekt Mitsubishi Motors Corporation (MMC) nu de grenzen op van globale productplanning met de komende introductie van ‘Global Small’ in het B-segment. Een nieuwe generatie platformen met de ingebouwde flexibiliteit om – van nature – te voldoen aan de eisen van klanten van over de hele wereld.

Deze ‘e-compact’, getoond als ‘Concept-Global Small’ op de Autosalon van Genève 2011, zal aan het einde van het jaar als productieauto worden onthuld. Begin 2012 zal het model in productie gaan in een geheel nieuwe fabriek die Mitsubishi Motors Corporation momenteel bouwt in Thailand.

*Lancer, Outlander, ASX, Delica D:5

Globaal product van de ‘Global Village’
Deze nieuwe Mitsubishi zal als een instapmodel worden neergezet in opkomende markten en als zuinige auto in ontwikkelde markten. Zodoende is dit geheel nieuwe e-compact-project MMC’s antwoord op een aantal fundamentele bevindingen:
– In snel-ontwikkelende markten zoals China, ASEAN en andere opkomende markten (in 2013 50% van de wereldmarkt), zal MMC de groeiende vraag naar persoonlijke mobiliteit omarmen met betaalbare, zuinige en complete maar toch compacte auto’s.
– In de ontwikkelde markten van Japan, Noord-Amerika en Europa zijn downsizing en efficiëntie de sleutels tot het voldoen aan de steeds strengere milieuregels, en aan de behoefte aan multi-motorisatie met zinnige producten in een opnieuw uitgevonden B-segment.
– Vanwege explosieve wisselkoersen en handelsprijzen en de uitdaging om alle markten van de wereld te voorzien van kleine auto’s met – per definitie – kleine marges, zal Mitsubishi het hoogste efficiëntieniveau in zijn productiesystemen nastreven door het concept van de globale productiehub.

‘e-’ staat voor…
Het aankomende Global Small-project heeft tot doel het samenbrengen van al deze ‘eco/compact’-eisen in één product dat speciaal hiervoor ontwikkeld is (in plaats van het later aanpassen van een bestaande auto):

– ‘e’ staat voor ‘efficiëntie’: zeer efficiënt op alle fronten. Mitsubishi Motors’ e-compact combineert de voordelen van een kleine auto (wendbaarheid) en uitstekende zichtbaarheid met comfortabele ruimte voor 5 volwassen inzittenden en genoeg bagageruimte binnen kleine afmetingen (l x b: 3,74 m × 1,68 m); een van de efficiëntste auto’s wat betreft ruimte in het B-segment.
– ‘e’ staat voor ‘engineering’: het platform van deze e-compact is ontworpen om van tevoren te voldoen aan de eisen van klanten en aan wet- en regelgeving in alle markten van de wereld – Japan, Noord-Amerika, de opkomende markten en Europa – in plaats van dure aanpassingen later; een unicum in deze klasse.
– ‘e’ staat voor ‘environment’: dankzij gewichtsbesparingen, de geheel nieuwe 1.0 en 1.2 liter MIVEC benzineaandrijflijnen, de toepassing van MMC’s groene technologieën (Auto Stop & Go, regeneratief remsysteem, etc.) en de nauwkeurig ontwikkelde aerodynamica zoals de aflopende daklijn, heeft Mitsubishi’s e-compact een laag brandstofverbruik, waardoor de uitstoot overeen zal komen met de trends van de markt.
– ‘e’ staat voor ‘elektrische auto’: nóg een milieuvriendelijke maatregel (en een direct gevolg van het volledig geïntegreerde Global Small-platform): de e-compact kan uitgerust worden met een volledig elektrische aandrijflijn.
– ‘e’ staat voor ‘economisch’: van nature robuust en betrouwbaar, zoals alle Japanse producten. ‘Global Small’ garandeert daarom lage gebruikskosten.
– ‘e’ staat voor ‘effectief design’: als een dagelijkse en betrouwbare auto die zich net zo thuis voelt buiten de stad als in het drukke stadsverkeer of razend over de snelweg is de Mitsubishi e-compact ontworpen met no-nonsense-efficiëntie voorop. Zijn robuuste maar toch verfijnde aerodynamica met een vriendelijk gezicht is een verrijking voor het straatbeeld.
– ‘e’ staat voor ‘export’: ‘Global Small’ is de eerste van zijn soort en zal geproduceerd worden in MMC’s toegewijde hub van het Laem Chabang Industrial Estate in de Thaise provincie Chonburi. De voorspelde jaarlijkse productie van 150.000 auto’s (met een mogelijke verhoging naar 200.000 auto’s) zal geëxporteerd worden naar landen van de ASEAN, Japan, Noord-Azië, Australië/Zuidoost-Azië, Europa, Noord-Amerika en vele andere markten over de hele wereld.

Vijftig jaar na zijn eerste kleine auto, de ‘500’ gelanceerd in 1960 vlak voor de massieve exportgroei van Japan, zal de ambitieuze e-compact van Mitsubishi Motors een nieuwe pagina schrijven in het geschiedenisboek van MMC

Specificaties*
Lengte: 3,74 m
Breedte: 1,68 m
Hoogte: 1,49 m
Aandrijflijn: 3-cilinder MIVEC (benzine) motor
1.0 Liter
Handmatige vijfversnellingsbak
Auto Stop & Go
Regeneratief remsysteem
185/55 R 16 banden (lage rolweerstand)

*Deze specificaties dienen slechts ter indicatie en kunnen afwijken van het uiteindelijke product.