Amstelveen, 4 maart 2014

Mitsubishi Concept GC-PHEV beleeft Europese primeur

Autosalon van Genève 2014

Europese primeur (naast de Concept XR-PHEV) op de Autosalon van Genève 2014: Mitsubishi Motors’ Concept GC-PHEV. Hiermee voegt het merk opnieuw een hoofdstuk toe aan bijna 70 jaar Mitsubishi 4WD-technologie, als doorontwikkeling op de compleet nieuwe, milieuvriendelijke Outlander PHEV.

Nieuwe generatie SUV
Op de Tokyo Motor Show, in november 2013, kon het publiek al kennismaken met deze Concept GC-PHEV (Grand Cruiser). Het is een nieuwe generatie fullsize en fulltime SUV, uitgerust met een geavanceerde plug-in hybrid electric (PHEV) aandrijflijn.

Trouw aan een lange reeks Mitsubishi 4WD-voertuigen, die werd ingezet met de PX33* in 1936, vertegenwoordigt de Concept GC-PHEV MMC’s eigentijdse visie op een grote, robuuste en krachtige auto, die de inzittenden maximaal comfort en veiligheid biedt. Zowel op de weg als in het ruwe terrein, voor woon-werkverkeer of voor ontspanning en met de laagst mogelijke invloed op het milieu.

*De PX33 betekende een mijlpaal voor zowel Mitsubishi als de auto-industrie als geheel, want het was de eerste Japanse personenauto met 4WD. In dat jaar werden van deze revolutionaire auto vier studiemodellen gebouwd.

Krachtig design
Het design van de Concept GC-PHEV is een combinatie van robuustheid en veiligheid, met een open, toegankelijk interieur. Het exterieur is een mix van krachtige, welvende vormen en scherpe lijnen. De auto lijkt hierdoor uit één stuk gebeeldhouwd. Deze uitstraling wordt versterkt door de hoog geplaatste
daytime running lights voor optimaal zicht, de in de bumper geplaatste koplampunits, de hoge, afgedekte grille, de grote beschermplaat en het krachtige, functionele frontpaneel. Aan de achterzijde loopt de grote achterklep vloeiend over in de achterbumper. Het zicht naar achteren is geoptimaliseerd door de toepassing van driehoeksruiten in de achterzijpanelen. In het carrosseriedesign zijn diverse aerodynamische voorzieningen toegepast, zoals variabele lamellen in de grille voor een betere motorkoeling.

Geen B-stijl
Het ontbreken van de B-stijl draagt bij aan het open, uitnodigende karakter van het interieur en het gevoel van vrijheid en comfort dat de Concept GC-PHEV biedt. Zoals alle drie MMC-conceptcars* die werden gepresenteerd op de  Tokyo Motor Show, is de Concept GC-PHEV uitgevoerd met de nieuwe visuele designelementen van Mitsubishi Motors. Deze zullen de komende jaren geleidelijk worden toegepast op iedere nieuwe Mitsubishi crossover en SUV. Deze opvallende, verticale lamellen (in chroom of als verlichtingsunit) bevindend zich prominent op het front van de auto, links en rechts van de grille. Niet alleen als functioneel stijlelement, ze verhogen bovendien de zichtbaarheid en veiligheid.

*Ook de Concept XR-PHEV en Concept AR worden gepresenteerd op de Autosalon van Genève 2014.

PHEV 4WD-power
De Concept GC-PHEV is uitgevoerd met een plug-in hybrid electric systeem. Dit staat garant voor de krachtige, sportieve rijbeleving die je van een fullsize SUV mag verwachten, terwijl hij tegelijk voldoet aan de strengste milieueisen. De technologie van de Concept GC-PHEV is gebaseerd op de aandrijflijn van de Outlander PHEV en verder doorontwikkeld om de prestaties te leveren die passen bij een high-end fullsize SUV. De aandrijflijn van de GC-PHEV is opgebouwd uit een 3.0-liter V6 MIVEC benzinemotor met compressor, een koppeling, een 8-traps automatische transmissie, een krachtige elektromotor en een aandrijfaccu met hoge capaciteit. Voor een optimale gewichtsverdeling is de laatste geplaatst onder de vloer van de bagageruimte.

Doorontwikkeling PHEV
Net als bij de Outlander PHEV, schakelt dit nieuwe PHEV-systeem automatisch tussen de volledige EV Mode en Hybrid Mode(s), afhankelijk van de rijomstandigheden, de resterende stroom in de aandrijfaccu en overige factoren. Voor de Concept GC-PHEV verfijnde Mitsubishi Motors het PHEV-concept door:

Een geïntegreerde 8-traps automatische transmissie. Als onderdeel van het PHEV-systeem is deze transmissie bedoeld om in de EV Mode het vermogen van de elektromotor zo efficiënt mogelijk te benutten. In Hybrid Mode(s) betrekt het systeem aandrijfkracht van de benzinemotor, terwijl de krachtige elektromotor bijspringt om extra vermogen te bieden, zodra dit nodig is.

Een enkele elektromotor in plaats van twee (voor en achter) op de Outlander PHEV, voor extra gewichtsbesparing en minder wrijvingsenergie.
De PHEV-aandrijflijn levert pittige prestaties met een prettig surplus aan vermogen. Hiermee biedt het systeem krachtige en aangename rijeigenschappen, waarmee de Concept GC-PHEV zijn weg vindt op iedere ondergrond en moeiteloos een caravan of aanhanger trekt. Bovendien biedt het PHEV-systeem een uitstekende respons op het gaspedaal en een soepele acceleratie, terwijl het interieur de rust biedt van een luxe personenauto.

Externe energiebron
De heavy duty-aandrijfaccu van de Concept GC-PHEV kan ook worden gebruikt als externe energiebron. Op de 100V-wisselstroomaansluiting kunnen apparaten tot 1.500 W worden aangesloten. Ideaal op de camping of tijdens tochten in het ruwe terrein, maar ook als noodstroomvoorziening voor thuis. Het systeem biedt een capaciteit vergelijkbaar met het stroomgebruik van een gemiddeld huishouden, tot een maximum van 13 dagen, waarbij de accu door de benzinemotor wordt opgeladen.

Super-All Wheel Control
De Concept GC-PHEV beschikt over Mitsubishi Motors’ geavanceerde Super-All Wheel Control (S-AWC). Een geïntegreerd aandrijfsysteem, dat de aandrijf- en remkrachten zo efficiënt mogelijk verdeelt over alle wielen. Dit systeem werd voor het eerst toegepast op de Lancer Evolution en daarna ook op de Outlander PHEV. Het aandrijfsysteem werd verder verfijnd voor de Concept GC-PHEV, voor een directe respons op de handelingen van de bestuurder en een optimale wegligging.

In deze nieuwe toepassing is het S-AWC gebaseerd op het fulltime 4WD-systeem van de Concept GC-PHEV. Dit omvat een achterdifferentieel, plus een elektronisch gestuurd Limited Slip Differential (LSD) aan de voorzijde, een elektronisch gestuurd LSD in het midden, plus een Electric-Active Yaw Control (E-AYC) achter. De E-AYC gebruikt het koppel van de elektromotor om de aandrijfkrachten naar de achterwielen optimaal te verdelen, met stabiele rijeigenschappen als resultaat. Verder kan een lage gearing worden ingeschakeld voor off road rijden, met behulp van een in het midden geplaatste subtransmissie. Afhankelijk van de ondergrond en de ingeschakelde aandrijfmodus, werkt S-AWC samen met het PHEV-systeem voor optimale stabiliteit rechtuit en in bochten, maar ook voor indrukwekkende prestaties in het ruwe terrein.

Connected Car Technology
De Concept GC-PHEV beschikt over Mitsubishi Motors’ geavanceerde ‘Connected Car Technology’, dat gebruik maakt van de modernste informatiesystemen. Deze technologie voegt nieuwe functionaliteiten toe die nuttig zijn tijdens iedere reis. Via een voertuiginformatienetwerk uploadt het systeem realtime voertuiginformatie en maakt het verbinding met onder meer verkeersinformatie en verkeerssignalering, waardoor de bestuurder alternatieve keuzes kan maken om zo zuinig mogelijk te rijden. Het systeem is bovendien voorzien van een Failure and Malfunction Early-detection System. Dit waarschuwt de bestuurder wanneer onderhoud of een reparatie noodzakelijk is en bij een ongeval legt de Accident Damage Prediction Reporting-functie automatisch contact met de relevante hulpdiensten.

Augmented Reality (AR) Windshield
Vooruitlopend op nog meer mogelijkheden voor Connected Car Technology, is de Concept GC-PHEV uitgevoerd met nieuwe interfaces. Een daarvan is de AR Windshield, een systeem dat gebruik maakt van verbeterde technologie met realistische weergave, net als met ‘Tactical Table’, een groot touchscreen midden in het interieur. De AR Windshield gebruikt Augmented Reality-technologie om voor de bestuurder nuttige informatie weer te geven op de voorruit, terwijl de auto rijdt. Omdat deze informatie op de voorruit wordt geprojecteerd, kan de bestuurder deze bekijken, zonder de weg en het verkeer voor hem uit het oog te verliezen. Deze informatie omvat onder meer: gps-navigatie en de actieve-veiligheidssystemen Distance to Vehicle in Front en Lane Departure Warning. De AR Windshield biedt ook Caution Tracking-informatie, een systeem dat contact maakt tussen voertuigen onderling en voetgangers en het voertuig. Hierdoor wordt de bestuurder tijdig gewaarschuwd voor naderende voertuigen, voetgangers of andere verkeersdeelnemers, in blinde hoeken, bij kruisingen en splitsingen.

Tactical Table touchscreen
Het Tactical Table touchscreen in het midden van de auto is een nieuwe Connected Car Technology-interface, die de inzittenden nog meer mogelijkheden biedt wat betreft fun en interactieve communicatie. Geen eenrichtingsverkeer dus waarmee je alleen informatie ontvangt, maar een systeem dat je kunt koppelen aan smartphones om informatie te verzamelen, een kaart of route kunt opstellen en deze informatie delen met anderen die on-boardcommunicatiesystemen in hun auto gebruiken.

Actieve veiligheid
De Concept GC-PHEV is uitgerust met MMC’s nieuwe generatie elektronisch actieve-veiligheidssysteem, in combinatie met Connected Car Technology. Hiermee zijn de inzittenden en het voertuig verzekerd van nog meer bescherming, dankzij elektronische detectie naar voren en naar achteren, inclusief de blinde hoek. Op de Concept GC-PHEV omvat het systeem onder meer:

Cooperative Adaptive Cruise Control met Lane Keep Assist. Dit systeem biedt visuele ondersteuning naar voren op snelwegen en hoofdwegen, door informatie te verschaffen over accelereren en snelheid minderen van het voorliggende voertuig. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van voertuig-naar-voertuig- en voertuig-naar-infrastructuurcommunicatie, om de afstand tot het voorliggende voertuig exact te bepalen. Bovendien helpt het systeem de bestuurder zo zuinig mogelijk te rijden en files en verkeersopstoppingen te vermijden.

Lane Keep Assist ondersteunt de bestuurder om te voorkomen dat hij ongewild van rijbaan verwisselt als gevolg van vermoeidheid of onoplettendheid. Het systeem omvat tevens een Traffic Sign Recognition System dat door middel van een on-boardcamera verkeersborden herkent en de bestuurder hierover informeert. In geval van een noodsituatie activeert het systeem bovendien de snelheidsbegrenzer.

Adaptive Headlamps maken bij grootlicht gebruik van de on-boardcamera om de afstand tot naderende voertuigen, voetgangers of andere weggebruikers te bepalen, waarbij het systeem  die gebieden afschermt om verblinding te voorkomen.

8 infrarood camera’s
Voor alle Driver Assist-voorzieningen maakt het elektronisch actieve-veiligheidssysteem gebruik van acht infrarood camera’s. Twee aan de bovenzijde van de voorruit, een in elke A-stijl, een achter iedere achterzijruit en twee aan weerszijden boven op de achterklep. Op die manier wordt de hele directe omgeving van het voertuig gescand. Het systeem signaleert onmiddellijk ieder gevaar dicht bij de auto en toont dit in HD-weergave. Het systeem maakt ook gebruik van een Night Eye Multi-around Monitor, om de bestuurder snel te waarschuwen bij het naderen van obstakels of andere voertuigen.

Het Mitsubishi elektronisch actieve-veiligheidssysteem omvat daarnaast nog diverse andere functies, zoals:

Pedestrian Collision Mitigating Auto-braking. Dit radar- en cameragestuurde systeem signaleert in het donker voetgangers die zich voor het voertuig bevinden of in andere posities waar zij voor de bestuurder lastig te zien zijn. Het systeem activeert zo nodig het remsysteem om een aanrijding te voorkomen en het risico op een verwonding tot een minimum te beperken.

Rearward Blind Spot Vehicle Warning. Dit systeem helpt botsingen voorkomen door de bestuurder te waarschuwen voor achteropkomend verkeer. Het wijst de bestuurder tijdens achteruitrijden ook op voertuigen of andere objecten die zich achter het voertuig bevinden, bijvoorbeeld bij het inparkeren of het verlaten van een garage.

Driving Safety Support System. Aanbevolen door het Japanese National Police Agency. Dit systeem biedt extra veiligheid door te communiceren met andere voertuigen en de wegeninfrastructuur. De bestuurder wordt hiermee gewezen op verkeerssignalering verderop en op naderende voetgangers, voertuigen en andere weggebruikers, bij kruisingen en splitsingen, zodat de bestuurder tijdig snelheid kan minderen

Unintentional Vehicle Move Off Control. Een aan de voorzijde geplaatste camera registreert objecten voor het voertuig. Zodra sensoren registreren dat in dat geval niet het rempedaal maar het gaspedaal wordt bediend, beperkt het systeem het motorvermogen en remt zo de voorwaartse beweging van de auto af. Het systeem maant de bestuurder hiermee tegelijk tot meer oplettendheid.

Driver Monitor. Maakt gebruik van een infrarood camera die voor de bestuurder is geplaatst en van sensoren in het stuursysteem en in de bestuurdersstoel. Samen monitoren ze het knipperen van de ogen en veranderingen in zitpositie, om zo de alertheid van de bestuurder vast te stellen. Zodra het systeem afwijkend rijgedrag registreert, zoals het slingeren van de auto over de weg, waarschuwt het de bestuurder onmiddellijk met het advies een rustpauze te nemen. Het systeem waarschuwt ook wanneer het vaststelt dat de concentratie van de bestuurder afneemt, of zodra deze zijn ogen niet op de weg voor zich richt.

Belangrijkste technische specificaties

L x b x b: 4.930 / 1.940 / 1980 mm
Zitplaatsen: 4
Hybride brandstof
efficiency:
> 15,0 (volgens Japanse JC08-testcyclus)
Plug-in actieradius: > 40 km
Verbrandings-
motor
Type: 3.0-liter V6 MIVEC-motor met compressor
Maximum
vermogen:
250 kW
Brandstof: benzine
Elektromotor
Maximum
vermogen:
70 kW
Accu Capaciteit: 12 kWh
Aandrijving: fulltime 4WD
Transmissie 8-traps automatische versnellingsbak