Amstelveen, 4 maart 2014

Mitsubishi Concept AR herdefinieert SUV en MPV

Autosalon van Genève 2014

De slimme Concept AR vormt een unieke mix van een SUV en MPV, zowel in ontwerp als technologie. Bijvoorbeeld dankzij het Belt Start Generator (BSG) mild hybrid systeem. Hiermee treedt deze conceptcar in de voetsporen van de innovatieve ontwerpen en studiemodellen, waarmee Mitsubishi Motors al meer dan veertig jaar haar visitekaartje afgeeft in Europa. Bezoekers kunnen deze conceptcar live testen tijdens de Autosalon van Genève 2014, net als in Brussel in januari van dit jaar.

Het beste van SUV en MPV
De Concept AR (Active Runabout) werd voor het eerst getoond op de 43ste Tokyo Motor Show, in november 2013. Deze nieuwe generatie compacte MPV combineert de sportieve rijeigenschappen van een SUV met de ruimtevoordelen van een MPV.

Met een onderscheidend, fraai lijnenspel rondom, is de Concept AR een opvallende verschijning in dit marktsegment. Zijn lengte van 4.350 mm en hoge zitpositie onderstrepen zijn MPV-eigenschappen, maar tegelijk tonen zijn krachtige frontdesign, hoge, doorlopende grille en koplampunits, royaal bemeten beschermplaten en robuuste, uitgebouwde wielkasten dat deze auto duidelijk meer is dan een MPV.

Krachtige uitstraling
Want tegelijkertijd herdefinieert de Concept AR het begrip ‘SUV’. Dit komt onder meer tot uiting in de lange wielbasis, de stompe neus, de hoge, geprononceerde flanklijn en het hightech design van de ruiten rondom. Ook de smalle grille met het opvallende Mitsubishi-logo en de ontluchtingsroosters in de achterstijlen voor een betere stroomlijn, versterken zijn krachtige uitstraling. Tot slot is de Concept AR, zoals alle drie MMC-conceptcars* die werden gepresenteerd op de Tokyo Motor Show, uitgevoerd met de nieuwe visuele designelementen van Mitsubishi Motors. Deze zullen de komende jaren geleidelijk worden toegepast op iedere nieuwe Mitsubishi crossover en SUV. Deze opvallende, verticale lamellen (in chroom of als verlichtingsunit) bevindend zich prominent op het front van de auto, links en rechts van de grille. Niet alleen als functioneel stijlelement, ze verhogen bovendien de zichtbaarheid en veiligheid.

*Ook de Concept XR-PHEV en Concept GC-PHEV worden gepresenteerd op de Autosalon van Genève 2014.

No-nonsense-interieurdesign
Binnen in de Concept AR maken de inzittenden kennis met een no-nonsense-interieurdesign met aangename materialen, zonder overbodige snufjes. Alles ademt een gedempte, ontspannen atmosfeer. Binnen het ruime interieur, met zijn vloeiende rondingen, kunnen de zitplaatsen op drie manieren worden gerangschikt. Ze bieden royaal plaats aan zes inzittenden, vier inzittenden met hun bagage, of er kan een grote ruimte worden gecreëerd tussen de tweede en derde rij stoelen, door deze naar elkaar toe te draaien.

Comfort
Meer dan bij de traditionele MPV-opstelling van zitplaatsen, is veel aandacht besteed aan individuele ruimte per persoon en voldoende afstand tussen de inzittenden. Zo kan een passagier bijvoorbeeld eenvoudig een tablet of laptop inpluggen in een USB-aansluiting in het interieur om te internetten of te e-mailen. Hoewel de buitenafmetingen van de Concept AR compact zijn, zorgt de relatief lange wielbasis voor een ruim en open interieur. Dit ruimtelijk effect wordt versterkt door het vanuit het midden licht gebogen Crystal Lighted Roof. Hierdoor ervaren de inzittenden een prettige atmosfeer dankzij de indirecte, zachte verlichting. Geluiddempende voorzieningen, zoals sleuven in de interieurbekleding, versterken de rust in het interieur. De eenvoudig wegklapbare bekerhouders en een tablet-interface maken het comfort compleet.

Zuinig en schoon
Een lichtgewicht Belt Start Generator (BSG) mild hybrid systeem met een 48V lithium-ion-accu, gekoppeld aan een compacte 1.1-liter 3-cilinder MIVEC-benzinemotor met directe brandstofinspuiting en turbo drijft de voorwielen van de Concept AR aan.

De achterin geplaatste accu en DC-DC converter werken samen om de motor direct weer te laten aanslaan nadat de auto tot stilstand is gekomen. Daarnaast levert dit systeem extra trekkracht bij het accelereren. Dankzij het BSG-systeem wordt tijdens het remmen remenergie teruggewonnen. Het draagt bij aan het verminderen van het brandstofverbruik en de CO₂-uitstoot en zorgt bovendien voor maximaal (rij)comfort voor de inzittenden.

Lichtgewicht
Ingrijpende gewichtsbesparing vormde een van de speerpunten bij de ontwikkeling van de Concept AR. Dit komt tot uitdrukking bij het ontwerp van de benzinemotor en het hybride systeem, maar ook door de toepassing van plaatstaal met hoge treksterkte, zoals reeds eerder toegepast op Mitsubishi Motors’ laatste modellen, de Outlander en de Space Star. Daarnaast zijn op diverse strategische plaatsen lichtgewicht constructies toegepast. De aanzienlijke gewichtsbesparing draagt ook belangrijk bij aan de milieu- en rijprestaties van de auto. Door de gladde afwerking van het dashboard, stoelen en zelfs de keuze van de interieurbekleding is er nog extra gewicht bespaard. Het resultaat is bijzonder laag brandstofverbruik en soepele, comfortabele rijeigenschappen.

Actieve veiligheid
De Concept AR is uitgerust met Mitsubishi Motors’ geavanceerde actieve-veiligheidstechnologie, gebaseerd op een nieuwe generatie informatiesystemen. Deze systemen werken allemaal samen om te anticiperen op gevaarlijke situaties. Ze waarschuwen de bestuurder tijdig en activeren tegelijk snel en adequaat de betreffende veiligheidssystemen om een ongeval of aanrijding te voorkomen. De belangrijkste functies zijn:

  • Rearward Blind Spot Vehicle Warning*
  • Driving Safety Support System (DSSS)**
  • Auto Hi-beam
  • Unintentional Vehicle Move Off Control***
  • Forward Collision Mitigation Braking (FCM)
  • Lane Departure Warning (LDW)
  • Adaptive Cruise Control (ACC)

*Dit systeem helpt een aanrijding voorkomen, door de bestuurder te waarschuwen voor achteropkomend verkeer. Het waarschuwt de bestuurder ook voor voertuigen of objecten achter de auto tijdens het achteruitrijden, zoals bij het inparkeren of het verlaten van een garage.

**Aanbevolen door het Japanese National Police Agency. Dit systeem biedt extra veiligheid door te communiceren met andere voertuigen en de wegeninfrastructuur. De bestuurder wordt hiermee gewezen op verkeerssignalering verderop en op naderende voetgangers, voertuigen en fietsers bij kruisingen en splitsingen, zodat de bestuurder tijdig snelheid kan minderen.

***Een aan de voorzijde geplaatste camera registreert objecten voor het voertuig. Zodra sensoren registreren dat in dat geval niet het rempedaal maar het gaspedaal wordt bediend, beperkt het systeem het motorvermogen en remt zo de voorwaartse beweging van de auto af. Het systeem maant de bestuurder hiermee tegelijk tot meer oplettendheid.

Belangrijkste technische specificaties

L x b x h: 4.350 / 1.780 / 1.690 mm
Zitplaatsen: 6
Motor Type: 1.1-liter 3-cilinder in lijn MIVEC
turbomotor met directe brandstof-
inspuiting
Maximum-
vermogen:
100 kW
Brandstof: benzine
Belt Start Generator (BSG) Maximum-
vermogen:
10 kW (48V)
Accu Capaciteit: 0,25 kWh (48V)
Aandrijving: 2WD (voorwiel-aandrijving)
Transmissie: CVT met subtransmissie