Amstelveen, 7 augustus 2013

Mitsubishi Carisma met 1 miljoen kilometer op de teller

Mitsubishi Motors staat al jarenlang bekend als producent van goede, betrouwbare auto’s. Het resultaat van een doordacht ontwerp, grondige ontwikkeling en testwerk. In alle uithoeken ter wereld, ver weg van de spotlights, doen talloze Mitsubishi’s iedere dag trouw hun werk. Sommige treden daarmee zelfs toe tot de ‘één-miljoenclub’.

1.001,112 km

Een van die kilometervreters werd onlangs bekroond in Polen. Het betrof een Mitsubishi Carisma uit 1996, met maar liefst 1.001,112 kilometer op de teller. Die teller staat intussen alweer hoger, want deze Carisma rijdt nog altijd probleemloos rond. De auto bereikte deze mijlpaal voornamelijk op Poolse wegen, naast diverse lange trips door Europa. En al die jaren zonder noemenswaardige technische problemen. Eigenaar Jerzy Czaja, een voormalig parachutist bij de 16e Lucht Aanvals Brigade in Krakau: “De tijd vliegt. Het begon allemaal vijftien jaar geleden, nadat mijn vorige auto door een aanrijding total loss was geraakt. Omdat ik een voorliefde heb voor Japanse auto’s, besloot ik dat mijn volgende auto Japans moest zijn. Daar hoefde ik niet lang naar te zoeken. Mijn buurvrouw wilde op dat moment juist haar twee jaar oude Mitsubishi Carisma verkopen. Haar echtgenoot was overleden en zelf beschikte zij niet over een rijbewijs. Toen ik plaatsnam achter het stuur van mijn ‘nieuwe’ Carisma, stond de kilometerteller op 50.000. Ik startte de motor en reed weg voor mijn eerste rit, waarvan er nog vele zouden volgen.”

Regulier onderhoud

Czaja spaarde zijn Carisma bepaald niet. Hij reed ermee onder alle weersomstandigheden. Soms bepakt en bezakt, al dan niet met aanhanger, dwars door Europa. En dat alles zonder noemenswaardige mankementen. Czaja liet zijn Carisma onderhouden volgens de service-intervallen en controleerde de auto zelf op kleine gebreken. Czaja: “Ik heb een keer alle wiellagers, de achterste wieldraagarmen en de remschijven vervangen. Tweemaal is er een nieuwe stabilisatorstang gemonteerd. Vorig voorjaar ontstond er lekkage aan het koelsysteem, maar met een nieuwe pakking was ook dat snel weer opgelost.”

400.000 stuks in negen jaar

De Carisma was het eerste model van Mitsubishi Motors dat speciaal voor de Europese markt was ontwikkeld en plaatselijk werd geassembleerd. Dit gebeurde bij MMC’s voormalige fabriek NedCar in Born. Tussen mei 1995 en december 2003 werden hier bijna 400.000 stuks gebouwd, 30 procent 4-deurs sedans en 70 procent 5-deurs hatchbacks, gelijk aan die van Jerzy Czaja. Gedurende de negenjarige productieperiode werd de Carisma tot volle tevredenheid ingezet in diverse Europese landen, zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Ook in Zuid- en Oost-Europese landen werd de Carisma met succes verkocht, bijvoorbeeld in Portugal, Griekenland en Turkije. Op zeker moment vertegenwoordigde de Carisma in Rusland 60 procent van Mitsubishi Motors’ marktaandeel in dat land.

Tevreden

Jerzy Czaja verwoordt zijn tevredenheid als volgt: “Na al die jaren en vele zorgeloze kilometers kan ik niet anders concluderen dan dat deze Mitsubishi zijn geld dubbel en dwars waard is geweest en nog altijd is.”

Mitsubishi Motor Sales Nederland B.V., Tamara Oostveen, PR & CRM Officer
Bovenkerkerweg 6-8, 1185 XE Amstelveen. E-mail: oostveen@mmsn.nl
Telefoon: 020-4056845, www.mitsubishi-motors.nl